In samenwerking met Pluzpunt biedt de FC Twente/Heracles Duitse spelers uit Onder 12 Nederlandse les aan. Onder begeleiding van Tom Pot raken de jonge voetballers spelenderwijs vertrouwd met de taal.

Op donderdag 17 februari maakte Tom Pot kennis met Luan, Lino en Kian. De Duitse voetballers spelen sinds dit seizoen bij de FC Twente/Heracles Academie en maken deel uit van Onder 12, de jongste leeftijdscategorie binnen de jeugdopleiding. Op 3 maart namen de spelers voor het eerst plaats in de banken voor Nederlandse les.

Tastbaar

De FC Twente/Heracles Academie en Pluzpunt bieden al langer huiswerkbegeleiding aan. Onder begeleiding van Tom Pot kunnen spelers tijd besteden aan schoolopdrachten en huiswerk. Sinds maart is Pot ook verantwoordelijk voor de Nederlandse les die de Duitse spelers wordt aangeboden. Spelenderwijs worden de voetballers meegenomen in de Nederlandse taal. “We sluiten we standaard af met enkele voetbaltermen”, vertelt Tom Pot. “Zo betrekken we voetbal erbij. Dat maakt het tastbaar, omdat ze de taal op deze manier kunnen gebruiken.”

Groeien

Onder verschillende thema’s maken Luan, Lino en Kian zich de Nederlandse taal eigen. Zo staat momenteel het thema ‘Op school’ centraal. Met Nederlandse lessen willen de FC Twente/Heracles Academie en Pluzpunt Duitse jeugdspelers vertrouwd laten raken met de taal. “Luan, Lino en Kian zijn gemotiveerde jongens die hard willen werken”, zegt Tom Pot. “Ik heb teruggekregen dat ze al vaker hun vinger opsteken in de groep. De spelers durven steeds meer te vertellen en uit te leggen. Als ze het nu al proberen, zullen ze alleen nog maar verder gaan groeien.”

Mooie stap

“De Nederlandse les is een mooie stap in de ontwikkeling van onze Duitse spelers”, vertelt Coördinator Studie Daan Jalving. “We willen ook hen de kansen en mogelijkheden geven de Nederlandse taal te leren beheersen. Zo kunnen ze makkelijker contact maken met medespelers en is oefenstof beter te begrijpen, maar boeken ze ook vooruitgang in hun persoonlijke ontwikkeling.”