De FC Twente/Heracles Academie is dit seizoen gestart met het leerplan topsport. Onderdeel van dit leerplan is het leerplan mindset, waarin lessen worden aangeboden door sportpsycholoog Maryline Lapaire, samen met Hoofd Ontwikkeling & Prestatie Iddo Roscher. Aankomend seizoen wordt dit leerplan binnen de Academie uitgebreid tot het plan Topsportbegeleiding, waarbij Lapaire aangesteld wordt als Coördinator Topsportbegeleiding.

Onderdeel van het plan Topsportbegeleiding zijn mindset, lifestyle en proflessen. Hierin worden onder andere lessen gegeven over de mentale kant van topsport, voeding, slaap en het omgaan met zaakwaarnemers, financiën en (social) media. Op deze manier wil de FC Twente/Heracles Academie niet alleen op het veld de voetballer van de toekomst opleiden, maar wordt er ook naast het veld aandacht geschonken aan de mindset en het welzijn van de persoon.

Mens centraal

Maryline Lapaire is trots dat zij binnen de Academie in deze functie een kans krijgt. “Ik stel het enorm op prijs dat de Academie het vertrouwen in mij heeft uitgesproken. Dit vertrouwen is gedurende het seizoen wederzijds ontstaan. Daarnaast vind ik het heel mooi dat we een visie hebben die in de praktijk wordt gebracht. De mens staat centraal en deze visie wordt ook echt uitgedragen. Daar draagt dit plan verder aan bij.”

Aandacht

De in Enschede geboren Maryline is positief over de aandacht die de FC Twente/Heracles Academie besteedt aan de mindset en het welzijn van de mens: “Ik merk op het moment dat je het onderwerp mindset structureel aandacht geeft, het steeds meer gaat leven. Zodra je lessen hierin aanbiedt, durven spelers en trainers namelijk ook naar je toe te stappen en daadwerkelijk dingen te vragen en bespreken. En dan krijgt kennis waarde, als het toegepast wordt.”

Ouders

Het Leerplan Topsportbegeleiding is niet enkel gericht aan spelers en trainers, maar er wordt ook gefocust op de ouders van spelers. “Ouders spelen natuurlijk een gigantische rol in de ontwikkeling van hun kind. Er komt best veel op ze af in de voetbalcontext en daar willen we ze graag in ondersteunen. Hiervoor worden onder andere webinars over voeding en mindset georganiseerd.”

Professionalisering

“In het afgelopen seizoen is gebleken dat Maryline als mindset specialist erg goed bij de organisatie past en een nog grotere bijdrage zou kunnen gaan leveren passend in de verdere professionalisering van de Academie,” zegt Iddo Roscher, Hoofd Ontwikkeling & Prestatie. “We zijn blij dat we dat in de functie van Coördinator Topsportbegeleiding hebben kunnen realiseren.”

Foto: NESimages