Mats Rots (16) en Sam Karssies (19) hebben vandaag hun handtekening gezet onder een contract bij FC Twente. Beide spelers komen uit de FC Twente/Heracles Academie en maken deze fase van de voorbereiding deel uit van de selectie. Rots tekende een contract tot medio 2025 en Karssies tekende een verbintenis tot 2024 met de optie voor nog een jaar.

“Mats en Sam zijn twee talentvolle spelers die we graag aan FC Twente wilden binden”, vertelt Jan Streuer. “Ze hebben allebei een goede drive en we verwachten dat ze in de toekomst definitief de stap naar het eerste gaan maken. Sam Karssies heeft een geweldige leerschool met de ervaring van Lars Unnerstall en Przemyslaw Tyton om zich heen en Sander Boschker als keeperstrainer. Mats heeft afgelopen jaar met Daan van dichtbij meegemaakt wat het betekent om betaald voetballer te zijn. Wat je ervoor moet laten, maar ook hoe mooi het is. We hopen dat Sam en Mats een mooie toekomst tegemoet gaan bij FC Twente.”

Mats Rots – “Daan heeft me mooie verhalen verteld”

Mats Rots speelt sinds zijn tiende jaar in de Academie. De verdediger uit Groenlo, de jongere broer van Daan, maakte afgelopen seizoen deel uit van de selectie van Onder 16 en Onder 18. Deze periode traint hij mee met de eerste selectie en maakte in de eerste oefenwedstrijd van dit seizoen zijn officieuze debuut.
“Het is het laatste jaar snel gegaan”, vertelt Mats Rots. “Aan het eind van vorig seizoen heb ik twee keer mee mogen trainen met de eerste selectie en dat kwam eigenlijk uit het niets. Terwijl dat toch iets is waar je altijd van droomde. Thuis vertelde Daan mij de mooie verhalen en wanneer je hem dan zo goed ziet presteren, dan krijg je daar zelf ook veel energie van en wil je nog meer je best doen om dat ook te bereiken.”

Met een contract bij FC Twente werd Rots blij verrast. “Een contract bij de Academie zat er aan te komen, maar dat het direct een contract bij FC Twente is geworden vind ik heel mooi. FC Twente is de club waar ik altijd voor ben geweest”, aldus Rots, die zaterdag tegen Bon Boys zijn eerste minuten voor FC Twente maakte. “Iedereen om me heen zegt wel tegen me dat het snel gaat, maar zelf sta ik daar niet zo bij stil. Het is goed voor mijn ontwikkeling dat ik dit nu allemaal meemaak bij het eerste. Ik zie eigenlijk dagelijks dat ik stappen maak, ook fysiek ligt alles een stuk hoger en dat is alleen maar goed.”

Mats Rots zal komend seizoen selectielid blijven van Onder 18. “Ik wil een zo goed mogelijk seizoen draaien en hoop ook bij het eerste trainingen mee te kunnen blijven maken. Nu wil ik vooral mijn best doen in de voorbereiding en plezier hebben. Daarna zien we wel weer.”

Sam Karssies – “Enorm trots. FC Twente is de club waar ik mee opgroeide”

Sam Karssies, geboren en getogen in Enschede, speelt sinds 2012 in de jeugdopleiding. Daarvoor speelde de doelman in zijn stad bij Victoria ’28 en SC Enschede. “Ik ben enorm trots op dit contract”, vertelt Karssies. “FC Twente is de club waar ik vanaf mijn geboorte mee ben opgegroeid. Ik heb vanaf de E-tjes er heel hard voor gewerkt om hier nu te komen. Het is een lange weg naar het eerste elftal en ik zie dit contract als een heel mooie beloning.”

Karssies maakte vorig seizoen als doelman van Onder 21 zijn debuut op het trainingsveld van het eerste elftal. “Dat je onder je hoede wordt genomen door Sander Boschker was heel speciaal. Toen ik heel jong was heb ik tijdens de wedstrijden vanaf de tribune altijd naar hem gekeken en dan sta je opeens op het veld met hem. Dat went op een gegeven moment natuurlijk wel, maar blijft bijzonder. Ook van Lars Unnerstall leer ik ontzettend veel. Hij helpt mij enorm, dat vindt hij ook leuk om te doen. Van hem steek je zo veel op.”

Afgelopen weekend speelde Sam Karssies in het oefenduel met Bon Boys. “Dat was een jongensdroom. Dan sta je in het doel met het Twentse ros op de borst en mag je je debuut maken, een trots moment.” Komend seizoen blijft Karssies ook in beeld bij het Onder 21 team van de FC Twente/Heracles Academie. “Het is de bedoeling dat ik daar zo veel mogelijk wedstrijden ga spelen en in het begin van de week meetrain met de eerste selectie. Ik wil komend jaar doorgroeien en hoop veel te blijven leren van de ervaren keepers.”