Vier Duitse amateurverenigingen hebben zich officieel verbonden aan het Regioplan. Het is voor het eerst sinds de start van het Regioplan dat Duitse verenigingen de samenwerking aangaan met de FC Twente/Heracles Academie. Met deze uitbreiding in een nieuwe regio telt het Regioplan inmiddels 56 partnerclubs.

FC Epe 1912, Vorwärts Epe, VfB Alstätte en SV Union Wessum hebben allen hun handtekening gezet onder de samenwerking met de FC Twente/Heracles Academie. Dominique Scholten, Directeur Academie, is erg blij met het vertrouwen vanuit de Duitse verenigingen. Hij ziet een mooie toekomst tegemoet met de nieuwe regio. “Vanuit de Academie is het erg goed om ook de samenwerking aan te gaan met bepaalde Duitse clubs, zij zijn namelijk een interessant en potentievol gebied in de regio rondom Hengelo.” Met de toevoeging van deze regio kent het Regioplan nu in totaal zeven regio’s waarin de Academie actief is. “We gaan de juiste balans zoeken om onze relatie met al onze Nederlandse en Duitse partnerclubs goed te verdelen, zodat we de kwaliteit kunnen waarborgen. We willen immers de intensieve relaties met al onze partnerclubs koesteren. Iedere partnerclub is hierin even belangrijk.”

Aanpak

“De werkwijze in Duitsland zal iets gaan verschillen in vergelijking met de huidige werkwijze bij de partnerclubs in Nederland”, vertelt Matthijs Blijham, Hoofd Regioplan. “Om het Regioplan in Duitsland goed van de grond te krijgen, starten we iets minder intensief. Het belangrijkste is dat we talentvolle kinderen direct kunnen beïnvloeden door hun deelname aan de Regiotrainingen. Daarnaast nemen Loris Deiters (oud-Academie speler en co-trainer van Onder 12) en Jeroen van der Veen (speler/trainer bij het Duitse F.C. Oeding) vanuit de Academie de taken op zich om de Nederlandse activiteiten ook bij de Duitse partnerclubs uit te voeren.” Loris Deiters vult Blijham aan: “De eerste maanden zullen de potentierijke spelers van de Duitse clubs meetrainen in de regio Enschede. Ook de bijeenkomsten voor trainers en bestuurders zullen aanvankelijk hier plaatsvinden, maar deze gaan we wel in het Duits aanbieden. In de toekomst richten we onze pijlen op een specifieke regio in Duitsland, waar zowel trainingen als bijeenkomsten gaan plaatsvinden.”

Matthijs Blijham – Hoofd Regioplan

Potentie

“Ik heb zelf jarenlang in de Academie gespeeld”, begint Loris Deiters. “Destijds was het Duitse gehalte binnen de Academie een stuk groter dan nu. Toen ik afgelopen jaar betrokken raakte bij het Regioplan, heb ik mezelf de vraag gesteld waarom we alleen naar de regio’s in Nederland keken. Vlak over de grens in Duitsland zit namelijk ook een grote voetbalregio die over veel potentie beschikt. Zodoende zijn we begonnen met het opstellen van het Regioplan in Duitsland, dat gaan we nu allemaal in de praktijk uitvoeren.”

Loris Deiters – Coördinator Regioplan regio Enschede

Het Regioplan

Met ingang van het seizoen 2021/22 voert de FC Twente/Heracles Academie het Regioplan uit. Middels dit concept wil de Academie haar voetbalkennis delen met de regio, om zo het algehele voetbalniveau te laten stijgen. Dit gebeurt op het veld middels de Regiotrainingen, waar dit seizoen ongeveer 450 potentierijke jongens en meisjes uit verschillende regio’s aan deelnemen, maar ook buiten de lijnen streeft de Academie ernaar om de regio kennis bij te brengen. Zo worden er onder andere bijeenkomsten, webinars en workshops georganiseerd voor trainers en bestuurders van de aangesloten amateurverenigingen.