Een club van en voor de regio. Vanaf juli 2020 hebben FC Twente en Heracles Almelo de handen ineengeslagen om samen meer te bereiken, met als belangrijkste gevolg: twee uitstroommogelijkheden. De academie vergroot op deze manier het gebied en ook de kansen voor kinderen in deze regio.

De FC Twente/Heracles Academie wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van succesvolle mensen en zet zich zo in om sterke persoonlijkheden op te leiden, zowel als voetballer en als persoon. Om hier steeds meer invulling aan te geven zijn er het afgelopen seizoen leerlijnen als mindset en lifestyle, zoals voeding en slaap, geïntroduceerd. Het komende seizoen wordt het met proflessen uitgebreid onder leiding van de coördinator Topsportbegeleiding. Voorbeelden hiervan zijn omgaan met zaakwaarnemers, social media en financiën. Topsportlessen, voedingslessen en meerdere leerlijnen verder aan het ontwikkelen. ‘We geloven dat sterke persoonlijkheden zich sneller zullen ontwikkelen’, aldus Dominique Scholten, directeur van de FC Twente/Heracles Academie. ‘Dat betekent dat we naast veel aandacht voor voetbal er ook naar school en bovenstaande zaken wordt gekeken.’

Bijzondere eigenschappen

De FC Twente/Heracles Academie beschikt over een aantal bijzondere eigenschappen. Zo heeft de opleiding twee uitstroommogelijkheden richting betaald voetbal en heeft het een andere organisatiestructuur met een directeur en daaronder drie hoofden (hoofd ontwikkeling en prestatie, hoofd regioplan en een hoofd jeugdscouting). ‘We proberen ons te onderscheiden vanuit een duidelijke en krachtige visie, talentvolle medewerkers en de kracht van regio. Het laatste is misschien wel het meest unieke aan deze academie. De betrokkenheid en bereidheid bij vrijwilligers, amateurclubs, supporters en bedrijven is echt ongekend. Dat is echt iets waar ik me om blijf verbazen.’

Regioplan

Afgelopen seizoen is de FC Twente/Heracles Academie begonnen met het Regioplan, een plan van en voor de regio. ‘De doelstelling is om de kracht van de regio in te zetten om elkaar te versterken. Dit willen we samen met de amateurclubs in de regio doen, om zo samen veel impact te maken. We bieden de clubs modules voor jeugdtrainers, hoofd opleidingen, bestuursleden en kader. Zo organiseren we bijeenkomsten over bijvoorbeeld talentherkenning om elkaar te helpen en beter te maken. We denken op deze manier de potentie te benutten van de regio en het niveau omhoog te duwen. In samenwerking met onze scouting besteden we met het Regioplan veel meer aandacht aan het herkennen van potentie en het aannemen van kinderen. We geloven niet in jong selecteren, maar wel in jong beïnvloeden. De eerste stap is niet om gelijk op jonge leeftijd bij ons te komen voetballen, maar langer bij je eigen club in jouw eigen omgeving te spelen met daarbij een extra training bij het Regioplan. Door middel van regiotrainingen ontwikkelen de spelers en jeugdtrainers zich en is voor een aantal hiervan de Academie later een passende sportieve omgeving.’

Bedrijfsleven

De FC Twente/Heracles Academie vindt een wisselwerking met de regio belangrijk. ‘Om door te kunnen groeien hebben we het bedrijfsleven nodig, tegelijkertijd willen we ook wat teruggeven aan de regio. We leiden talenten op om de stap te maken richting het profvoetbal, maar we weten dat voor een groot aantal deze stap niet haalbaar is. Door niet enkel de focus te leggen op de voetbalontwikkeling, zorgen we ervoor dat kinderen zich verder kunnen ontwikkelen als mens. Dit betekent dat er bij uitstroom potentiële werknemers zitten voor het bedrijfsleven, omdat ze vaak gemotiveerd zijn, hard kunnen werken en zelfontwikkeling normaal vinden. Dit seizoen willen we een grote stap maken door meer bedrijven aan ons te gaan verbinden en samen impact te maken binnen de Academie en het Regioplan’.

Dit artikel komt uit de FC Twente Presentatiegids 2022-2023