Op vrijdag 21 oktober is er een bijeenkomst georganiseerd voor alle trainers en andere stafleden van de FC Twente/Heracles Academie. Pieter Zwart, hoofdredacteur Voetbal International, verzorgde op Trainingscentrum Hengelo een uitgebreide presentatie waarbij de huidige trends en ontwikkelingen in het topvoetballandschap aan bod kwamen. Een onderwerp dat centraal staat binnen de Academie.

“Onlangs hebben wij met alle Academie-trainers verschillende onderwerpen besproken waar wij ons de komende tijd op willen focussen”, begint Wouter Stronks, trainer Onder 15, over de aanleiding van de bijeenkomst. “We verwachten namelijk niet alleen van de spelers, maar ook van ons als trainers dat we ons blijven ontwikkelen.” In het kader van ontwikkeling bij trainers zijn er onlangs al meerdere bijeenkomsten geweest, waarin onder andere wedstrijdspanning bij spelers en teambesprekingen aan bod kwamen. Daarnaast kwam uit de brainstormsessie ook naar voren dat wij ons onder andere bezig willen houden met de huidige en toekomstige trends in het topvoetbal.” Stronks geeft aan dat zowel de huidige als toekomstige trends centraal staan binnen de Academie. “Wij zijn momenteel namelijk spelers aan het opleiden die over een aantal jaar de stap naar het topvoetbal moeten maken.”

Topvoetbal

Wouter: “Je ziet verschillende zaken die bij topclubs in het binnen- en buitenland continu terugkomen, zoals bijvoorbeeld de veldbezetting tijdens verschillende spelsituaties. Het is belangrijk om daar goed van op de hoogte te zijn. Daarnaast heeft Pieter verschillende data gepresenteerd over de effectiviteit van verschillende soorten voorzetten en schietposities. Dat zijn zaken die wij mee kunnen nemen in onze speelwijze.”

Dynamisch

Wouter Stronks haalt ook de dynamische kant van het topvoetbal aan. “Voetbal verandert continu, het is een enorm dynamische sport. Iedere trainer heeft zijn eigen sausje, maar een aantal elementen komen bij iedere trainer in het topvoetbal naar voren. Daar moeten wij ons op gaan focussen. Die elementen zijn namelijk essentieel in de ontwikkelingen van het voetbal. Zo moeten spelers bijvoorbeeld meer in staat zijn om ook op andere posities in het veld uit de voeten te kunnen.”

De trainer van Onder 15 benadrukt dat dit niet inhoudt dat de Academie spelers nu op een andere wijze gaat opleiden. “We hebben een trainersgroep die goed op de hoogte is van het topvoetbal. Het is dus niet zo dat wij onze opleidingswijze nu overboord gooien. Echter zullen we een aantal belangrijke details zeker meenemen in onze manier van opleiden.”