Benjamin Nagel is opgenomen in de definitieve selectie van de Verenigde Staten Onder 16. Volgende week komt deze jeugdselectie in actie tijdens de Football Federations Cup U16 in Spanje. Nagel beschikt over zowel de Nederlandse als Amerikaanse nationaliteit en kan daardoor momenteel voor beide nationale jeugdteams uitkomen.

“Ik ben enorm trots dat Nederland en de Verenigde Staten mij de kans geven om voor hun nationale jeugdselecties uit te komen”, zegt Benjamin Nagel. “Het geeft mij de mogelijkheid om me extra goed te kunnen ontwikkelen in een nieuwe omgeving en situatie.” De 15-jarige middenvelder is geboren in Raleigh in de Amerikaanse staat North Carolina. Hierdoor draagt hij ook de Amerikaanse nationaliteit, dat hem het recht geeft om ook voor dat land uit te komen.

“Benjamin beschikt over een dubbele nationaliteit, namelijk de Nederlandse en Amerikaanse”, vertelt Dominique Scholten, Directeur Academie. “Dit houdt in dat hij voor jeugdselecties van beide landen in actie mag komen, zolang hij geen bindende wedstrijd speelt. Hij hoeft dus nog geen definitieve keuze te maken voor Nederland of de Verenigde Staten.”

Op 19 november gaat de Football Federations Cup U16 van start in de Spaanse stad Albir. Op 23 november neemt de Verenigde Staten Onder 16 het op tegen de leeftijdsgenoten van Spanje. Daarna speelt het mogelijk nog een of meer wedstrijden tegen Portugal, België, Duitsland, Engeland, Japan en/of Mexico.

Bindende wedstrijd

“Een bindende wedstrijd is een wedstrijd voor een vertegenwoordigend land in een officiële, internationale competitie”, vertelt Aloys Wijnker, technisch coördinator nationale jeugdteams bij de KNVB. “Hieronder vallen interlandwedstrijden voor een toernooi en/of een kwalificatiewedstrijd om aan een dergelijk toernooi te kunnen deelnemen. Echter gelden bindende wedstrijden pas vanaf de Onder 17. Zodra een speler tijdens een bindende wedstrijd in actie komt, wordt zijn keuze bestempeld als ‘definitief’. Vanaf dat moment mag de speler enkel voor dat land internationale wedstrijden spelen, tenzij er een officieel verzoek is ingediend voor een wijziging van bond.”