Afgelopen zaterdag sloot Onder 18 de najaarscompetitie af met een uitwedstrijd tegen Feyenoord Rotterdam. Ondanks een 2-1 nederlaag wist de ploeg van Jord Roos zich toch te handhaven in Divisie 1. De trainer van Onder 18 blikt terug op een uitdagende seizoenshelft met veel leerzame momenten en kijkt vooruit naar de tweede seizoenshelft.

“Op dit niveau spelen we tegen veel topclubs”, begint Jord Roos. De Onder 18 van de FC Twente/Heracles Academie mocht zich tijdens de eerste seizoenshelft onder andere meten met leeftijdsgenoten van AFC Ajax, Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven en AZ Alkmaar. “De lat in deze competitie ligt erg hoog en we moeten kritisch durven te zijn. Zo hebben wij op sommige momenten te makkelijk doelpunten tegen gekregen en het onszelf te moeilijk gemaakt.” Roos doelt hiermee onder andere op de druk die komt kijken bij het hoogste niveau. “Vorig seizoen leek het ons op een gegeven moment erg makkelijk te gaan, echter speelden we toen op een ander niveau. We scoorden veel en gaven nauwelijks iets weg. Op dit niveau wordt alles zwaarder gewogen en zijn er ook momenten dat we misschien net iets tekort komen.”

Ontwikkelpunten

Na de winterstop zal Onder 18 het tegen nagenoeg dezelfde teams gaan opnemen. Enkel De Graafschap en ADO Den Haag worden in Divisie 1 vervangen door promovendi FC Utrecht en Sparta Rotterdam. Jord Roos ziet dat er ontwikkeling plaatsvindt bij zijn elftal, echter wil hij er gedurende het restant van het seizoen nog meer uithalen. “Tijdens de eerste seizoenshelft is al gebleken dat we stappen maken en ons ontwikkelen. Daarentegen moeten we wel volwassener gaan voetballen.” De trainer noemt het verdedigen rondom het eigen zestienmetergebied hierin als voorbeeld. “Daarin hebben we al flinke vooruitgang geboekt, maar moeten we hier wel beter mee omgaan als we willen bewijzen dat we structureel op dit niveau thuishoren.”

Als voorbeeld zag Jord Roos tijdens de wedstrijden tegen Ajax bepaalde fases waarin het erg hard ging rondom de eigen zestien. Aanvallend ziet hij deze verbeterpunten ook, al ziet hij ook erg goede momenten. “Daar zijn we veel mee bezig. We komen vaak in overlapsituaties waarin wij van een 3-tegen-2 een 2-tegen-1 situatie proberen te maken. Echter zie ik dat we hierin nog wel eens de verkeerde keuze maken.” Volgens Roos zijn dit verbeterpunten die nodig zijn om meer resultaat te kunnen boeken in topwedstrijden. “Hierbij moet ik wel zeggen dat het voetbal op bepaalde momenten erg goed is, maar dat het resultaat daarin soms achterblijft”, eindigt de trainer.

Op zaterdag 7 januari hervat Onder 18 het seizoen. Op Trainingscentrum Hengelo treft de ploeg van Jord Roos de leeftijdsgenoten van NAC Breda in de tussenronde van het bekertoernooi.