Bas van Baar treedt per 1 juli 2023 in dienst bij de FC Twente/Heracles Academie als Hoofd Voetbalontwikkeling. Van Baar komt over van de jeugdopleiding van AZ Alkmaar en gaat Iddo Roscher opvolgen, die na dit seizoen de gezamenlijke Academie verlaat. 

“Ik kijk ernaar uit om een bijdrage te mogen gaan leveren aan de visie en het beleid van de FC Twente/Heracles Academie,” vertelt Bas van Baar over zijn aanstelling. De 34-jarige Van Baar komt over van AZ Alkmaar, waar hij sinds 2021 een divers takenpakket had binnen de jeugdopleiding en het eerste elftal. “Het is al een tijdje mijn wens om in een beleidsmatige functie aan de slag te gaan. Nu krijg ik de kans om dat te doen bij een jeugdopleiding die ernaar streeft om bij de top van Nederland te horen en waar echte vakmensen werken.” Van Baar zegt dat deze functie goed bij hem past. “Ik werk graag aan de ontwikkeling van mensen met een droom en ambitie. Een bijdrage leveren aan de persoonlijke doelen van spelers, staf en teams geeft mij veel energie.”

Dominique Scholten, Directeur Academie: “Met Bas trekken we een persoon aan die de regio goed kent. Daarnaast heeft hij al veel kennis en ervaring opgedaan bij verschillende betaald voetbalorganisaties. Hij krijgt de taak om het belangrijke en goede fundament dat Iddo de afgelopen jaren heeft gelegd verder te gaan ontwikkelen. Bas stond bovenaan ons lijstje om deze positie in te vullen en we zijn erg blij dat wij hem hebben kunnen strikken. Bij deze totstandkoming wil ik AZ Alkmaar ook graag bedanken voor hun medewerking.” 

Over Bas van Baar

Bas van Baar heeft sinds 2005 al ervaring met het opleiden van spelers als (hoofd)trainer. In zijn eerste trainersjaren was hij actief bij ATC’65, v.v. Rigtersbleek en De Tubanters 1897. In die periode volgde hij ook de PABO-opleiding aan Hogeschool Edith Stein. Later maakte hij de stap naar De Graafschap, waar hij verschillende jeugdteams trainde en als coördinator van de onderbouw fungeerde. In 2017 maakte Van Baar de overstap naar de jeugdopleiding van N.E.C. Nijmegen, waar hij dezelfde rol had en ook als assistent-trainer bij het eerste elftal betrokken was. In 2021 vertrok Van Baar naar de AZ Voetbalacademie. Daar is hij sindsdien hoofdtrainer van de Onder 14, individueel coach bij Jong AZ en tactisch analist bij de hoofdmacht van AZ. In 2022 behaalde Van Baar zijn diploma Master in Coaching aan het Johan Cruijff Institute.