De afgelopen weken speelde de Onder 12 van de FC Twente/Heracles Academie twee verschillende toernooien in het buitenland, de Portimão Cup in Portugal en de Izmir Cup in Turkije. Trainers Thomas Tijhuis en Demian ten Broeke blikken terug op twee geslaagde toernooien.

“Ik heb het zelf ervaren als geslaagde toernooien,” zegt Tijhuis. De Onder 12-lichting was voor de toernooien in twee groepen opgesplitst. De eerste groep reisde in het laatste weekend van maart af naar Portugal om deel te nemen aan de Portimão Cup. De tweede groep kwam tijdens het Paasweekend in actie op de Izmir Cup in Turkije. “Veel spelers vonden het vooraf wel spannend, omdat het de eerste keer was dat ze met elkaar naar het buitenland gingen. Daarnaast was het voor een aantal spelers ook de eerste keer dat ze gingen vliegen. Daar komt dan natuurlijk ook spanning bij kijken. Ik ben erg tevreden over hoe dit allemaal is verlopen.”

Niveau

Tijdens beide toernooien trof Onder 12 verschillende internationale tegenstanders. Op de Portimão Cup trof het team van Thomas Tijhuis en Demian ten Broeke onder andere de leeftijdsgenoten van Inter Milan, Everton FC en SL Benfica. Op de Izmir Cup waren onder meer Chelsea FC, Hertha Berlin en Valencia CF de tegenstanders. “De wedstrijden die je tijdens deze toernooien speelt, zijn van een ander niveau dan wat we in Nederland gewend zijn.” Het fysieke aspect maakt volgens Demian ten Broeke het grote verschil. “Internationale topclubs hebben toch een andere stijl van voetballen, een andere formatie of een andere soort mentaliteit. Dat zijn aspecten waar je tijdens het voetballen, maar ook achteraf, veel van leert. Je merkt dat er teams deelnemen waarvan het niveau hoger ligt en de spelers al jaren met elkaar samen spelen.”

Zelfstandigheid

Deelname aan buitenlandse toernooien zijn volgens beide trainers belangrijk voor spelers van deze leeftijd. “Voor hen zijn deze momenten leerzaam, maar tegelijkertijd kan het ook spannend zijn,” begint Tijhuis. “Tijdens zo’n reis naar het buitenland wordt er namelijk wel een bepaalde zelfstandigheid verwacht van de spelers. Er komen heel veel dingen bij kijken waarin de jongens getriggerd worden om zelfstandig te zijn en verder te ontwikkelen,” vervolgt Tijhuis. Demian ten Broeke vult aan: “De spelers zijn gezamenlijk op pad naar een onbekende plek in het buitenland, zonder ouders in hun directe omgeving. Daarnaast moeten ze ook nog kunnen presteren.” Volgens beide trainers draaien dit soort momenten ook om het groepsgevoel. Ten Broeke: “De spelers moeten naar elkaar omkijken en brengen hele dagen met elkaar door. Dat zijn aspecten die enorm bijdragen aan het team en alle spelers als individu.”  

Ervaring

De trainers zijn tevreden over de prestaties die Onder 12 leverde op beide toernooien. Tijhuis: “In de poulefases speelden we tegen teams van verschillende niveaus. We hebben goede resultaten behaald tegen een aantal internationale topclubs, dat motiveert de spelers enorm. Tegelijkertijd hebben we ook veel geleerd van ploegen die verder zijn dan wij. Uiteindelijk geven wij alle complimenten aan de spelers voor wat ze hebben gepresteerd tijdens de toernooien. Naast dat ze meerdere dagen alles hebben gegeven, is het ongetwijfeld ook een ervaring geweest die ze nooit zullen vergeten.”