Middels het Regioplan wil de FC Twente/Heracles Academie het algehele voetbalniveau in de regio laten stijgen, zowel op als naast het veld. Afgelopen maand organiseerde de gezamenlijke Academie daarom een bijeenkomst voor alle personen die fysiek en/of medisch betrokken zijn bij een van de partnerclubs.

Verschillende personen binnen de FC Twente/Heracles Academie verzorgden gedurende de avond een sessie over hun eigen vakgebied. Zo nam Youri Geurkink, Coördinator Fysiek & Wetenschap, de deelnemers mee in het fysiek leerplan van de FC Twente/Heracles Academie. Geurkink: “Het fysiek leerplan dat de Academie hanteert is erop gericht om spelers fysiek klaar te stomen, zodat zij uiteindelijk kunnen aansluiten bij de eerste elftallen. Door deze kennis te delen met de regio, kunnen we hen hopelijk motiveren om deze kennis ook toe te passen binnen hun eigen vereniging.”

Youri Geurkink, Coördinator Fysiek en Wetenschap | Foto: Stefan van Vlijmen

Activatie

Ellery Cairo, Fysiek Trainer, behandelde de activatiemethode die de Academie toepast bij spelers ter voorbereiding op trainingen en wedstrijden. “Tijdens de sessie hebben we het onderwerp op theoretisch en praktisch gebied behandeld. Daarin is aan de aanwezigen overgebracht welke opbouw de Academie hanteert in de activatie bij de verschillende leeftijdscategorieën. Deze theorie werd gekoppeld aan de praktijk, door iedereen een complexe activatie-oefening uit te laten voeren. Op deze manier ervaren de deelnemers namelijk zelf ook hoe het is om deze oefeningen als speler uit te moeten voeren.”

Ellery Cairo, Fysiek Trainer | Foto: Stefan van Vlijmen

Jurgen Koedijk, Coördinator Medisch, hield een sessie waarin hij uitlegde hoe het medisch aspect is ingericht en op welke manier de Academie bezig is om spelers tijdens hun revalidatietraject weer fit te krijgen voor volledige belasting. “Tijdens deze sessie hebben we de werkwijze van de Academie vertaald naar een succesvolle werkwijze die partnerclubs kunnen toepassen op basis van hun eigen faciliteiten. Daarnaast hebben wij een beeld gegeven van de verschillende interne en externe expertises en samenwerkingen van de Academie op medisch gebied. Door deze sessie hopen wij dat partnerclubs inzichten hebben gekregen in hoe zij hun medische aanpak zo professioneel mogelijk kunnen wegzetten. Daarvoor hopen wij hen op deze manier een professioneel handvat te kunnen bieden.”

Jurgen Koedijk, Coördinator Medisch | Foto: Stefan van Vlijmen

Waardevolle toevoeging

Tim van Vlijmen, Coördinator Regioplan, ziet in deze kennisdelingsactiviteiten een waardevolle toevoeging aan het Regioplan: “Bij iedere partnerclub zijn niet allen spelers, trainers en bestuurders actief. Onze kennis en expertise van de andere vakgebieden binnen het voetbal willen wij daarom ook overbrengen op de partnerclubs, zodat zij over deze onderwerpen ook geïnformeerd, geïnspireerd en gestimuleerd kunnen worden.

Foto’s: Stefan van Vlijmen