Op vrijdag 2 februari organiseerde de FC Twente/Heracles Academie weer een kennisdelingsactiviteit. Een recordaantal van 200 jeugdtrainers die actief zijn bij partnerclubs uit het Regioplan sloten hierbij aan. Op acht locaties werd er tegelijkertijd kennis en informatie uitgewisseld over het coachen van spelers.

Het doel van deze bijeenkomst was het creëren van bewustzijn bij trainers tijdens het coachen van spelers, vertelt Tim van Vlijmen, Coördinator Regioplan. “Tijdens de bijeenkomst hebben wij de aanwezige personen een blik op zichzelf laten werpen. Zo konden we iedereen bewust laten worden van hun manier van coachen. Daarnaast hebben we de jeugdtrainers verschillende tips meegegeven die aansluiten bij soorten coaching die past bij jonge kinderen.”

Volgens de Coördinator Regioplan zijn trainers zich vaak niet volledig bewust van hun voorbeeldfunctie op spelers én ouders. “Trainers kunnen middels hun coaching het verschil maken, met name in moeilijke situaties. Personen die langs de lijn staan, worden vaak onbewust meegezogen in de coaching die de trainer hanteert.”

Foto: Stefan van Vlijmen

Stimuleren

Van Vlijmen benadrukt waarom het belangrijk is dat kinderen op een specifieke manier gecoacht worden. “Wij willen in het jeugdvoetbal een omgeving creëren waarin fouten gemaakt mogen worden. Kinderen moeten zelf hun eigen keuzes maken, zonder dat er een bepaalde druk of verkeerde vorm van coaching bij komt kijken. Door kinderen juist te stimuleren en positief te coachen, zullen zij eerder nieuwe dingen aanleren.”

Foto’s: Stefan van Vlijmen