De Onder 12 is afgelopen weekend in actie gekomen tijdens de Portimão Cup in Portugal. De ploeg van Thomas Tijhuis en Demian ten Broeke speelde op zaterdag en zondag meerdere wedstrijden tegen internationale tegenstanders. Na twee goede speeldagen eindigde de Onder 12 als zevende van de 32 deelnemende teams.

Vrijdag 15 maart

De Onder 12 vertrok op vrijdagmiddag vanaf Schiphol met een 13-koppige selectie naar de luchthaven in Faro (Portugal). De Onder 12 deed in Portugal voor de tweede keer mee aan de Portimão Cup in Portimão. De ploeg van Tijhuis en Ten Broeke verbleef van vrijdag 15 maart tot en met maandag 18 maart in het zuiden van Portugal.


Zaterdag 16 maart

Op de zaterdag speelde de Onder 12 haar eerste wedstrijden tijdens de Portimão Cup. In vier poules van acht teams over de hele wereld zouden de beste vier teams van elke poules doorgaan naar de laatste zestien. Deze wedstrijden werden gespeeld op de zondagmiddag. De vier teams die per poule onderaan zouden eindigen zouden de volgende dag in de ochtend de wedstrijden spelen voor plaats zeventien tot en met 32.

De Onder 12 zat in poule 1 en wist uiteindelijk met vijf overwinningen in zeven wedstrijden achter FC Nõmme United uit Estland als nummer twee door te gaan in de poule. Op zondag zou de Onder 12 gaan spelen tegen de nummer drie uit poule vier voor een wedstrijd bij de laatste acht van de Portimão Cup.

Wedstrijden dag 1 (poulefase)

FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – Everton FC Onder 12 (Engeland): 0-1
0-1 | Everton FC

FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – St. Josephs Onder 12 (Ierland): 1-0
1-0 | Leonardas Cesonis

FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – OS Caskovce Onder 12 (Slowakije): 2-0
1-0 | Marlon Claudio
2-0 | Jesse van der Veen

FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – Progress Cantera Onder 12 (Nederland): 1-2
0-1 | Progress Cantera
0-2 | Progress Cantera
1-2 | Mees Olsem

FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – Es La Ciotat Onder 12 (Frankrijk): 6-0
1-0 | Alex op ’t Ende
2-0 | Bent Scholder
3-0 | Jesse van der Veen
4-0 | Djayden Stokvisch
5-0 | Iver Wentink
6-0 | Mees Olsem

FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – FC Nõmme United Onder 12 (Estland): 3-0
1-0 | Alex op ’t Ende
2-0 | Jesse van der Veen
3-0 | Nick Smale

FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – Football Ambitions Onder 12 (Nederland): 3-1
1-0 | Jesse van der Veen
2-0 | Alex op ’t Ende
3-0 | Bent Scholder
3-1 | Football Ambitions

Claudia Kloppers | Fotografie

Zondag 17 maart

Op de tweede dag van de Portimão Cup speelde de Onder 12 haar wedstrijden pas in de middag omdat zij zich hadden geplaatst voor de beste zestien teams van het toernooi. Na het ontbijt verliet de selectie het hotel om als groep een ochtendwandeling te maken door de straten van Alvor richting de haven.

In de middag trapte de Onder 12 als eerste af tegen het Engelse Crystal Palace. Door een overwinning op de Premier League-club plaatste de Onder 12 van de Academie zich voor de laatste 8 van de Portimão Cup 2024. In de kwartfinale was het Italiaanse Parma Calcio een maatje te groot voor de Onder 12. De Italianen schopte het uiteindelijk tot de finale die uiteindelijk verloren ging tegen de winnaar van het toernooi, Sporting Lissabon. De Onder 12 speelde vervolgens voor plaats vijf tot en met acht en trof daarin Blackburn Rovers. De Engelse tegenstander wist de Onder 12 uiteindelijk na strafschoppen te verslaan. In de laatste wedstrijd van deze Portimão Cup speelde de Onder 12 voor plaats zeven en acht tegen het Amerikaanse FC23. De Onder 12 won overtuigend en eindigde op de zevende plaats.

Wedstrijden dag 2 (knock-outfase)

Achtste finale
FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – Crystal Palace Onder 12 (Engeland): 2-0
1-0 | Mees Olsem
2-0 | Leonardas Cesonis

Kwartfinale
FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – Parma Calcio Onder 12 (Italië): 0-4
0-1 | Parma Calcio
0-2 | Parma Calcio
0-3 | Parma Calcio
0-4 | Parma Calcio

Plaats 5 t/m 8
FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – Blackburn Rovers Onder 12
(Engeland): 1-1 (3-4 n.s.)
1-0 | Mees Olsem
1-1 | Blackburn Rovers

Plaats 7 of 8
FC Twente/Heracles Academie Onder 12 – FC23
Onder 12 (Amerika): 6-1
1-0 | Bent Scholder
2-0 | Leonardas Cesonis
2-1 | FC23
3-1 | Djayden Stokvisch
4-1 | Mees Olsem
5-1 | Mees Olsem
6-1 | Leonardas Cesonis


Maandag 18 maart

Op maandag werd er door de de Onder 12 niet meer gevoetbald. Er was ruimte voor wat vrije tijd en ontspanning om vervolgens aan het einde van de middag het hotel te verlaten richting het vliegveld. In de ochtend werd er met de hele groep een teamactiviteit gedaan in de vorm van midgetgolf en in de middag konden de spelers zwemmen bij de zee en in het zwembad van het hotel.

Trainers aan het woord

Trainers van de Onder 12, Thomas Tijhuis en Demian ten Broeke kijken beide terug op een geslaagd toernooi in Portugal. Beide heren zijn erg te spreken over de ontwikkelingen die de jongens in het veld en ook naast het veld door hebben gemaakt en laten zien tijdens het afgelopen weekend. “In zijn algemeenheid kijken we er positief op terug”, zegt Ten Broeke. “Het verloop was eigenlijk ideaal. We hebben het even zwaar gehad en zijn er vervolgens bovenop gekomen. Uiteindelijk zijn we gewoon heel mooi geëindigd”, vervolgt Ten Broeke. “De ervaring is natuurlijk super leerzaam voor de jongens met alles wat ze meemaken. Dat het voetballend dan ook nog zo leuk gaat en de jongens succeservaringen hebben maakt het extra mooi”, vult Tijhuis aan.

“Hoe spelers hier op het veld hebben gestaan tegen clubs uit heel Europa en nog daarbuiten, die ook nog eens allemaal andere type speelstijlen hebben is erg goed. Hoe ze daar mee om zijn gegaan vinden wij heel knap en dat is ook echt een groot compliment waard naar deze jongens die nog maar één jaar in de Academie zitten”, zegt Tijhuis. “Doordat we in het toernooi groeiden en meer vertrouwen kregen hadden we voor geen enkele tegenstander ontzag”, concludeert Ten Broeke.

Naast de wedstrijden tijdens een toernooi als de Portimão Cup zitten de jongens nu een heel weekend bij elkaar. In tegenstelling tot een normale competitiewedstrijd op de zaterdag verlopen de zaken tijdens een buitenlands toernooi anders. De beide trainers vinden dat dat enorm meehelpt in het groepsproces van deze Onder 12-lichting. “Je ziet dat iedereen een plekje heeft in de groep. Ondanks dat we veel verschillende soorten jongens hebben merk je dat iedereen erbij hoort. Het is één groep, de jongens zorgen binnen en buiten het veld goed voor elkaar”, vindt Ten Broeke. “Ook omdat je buiten het voetbal veel leuke dingen doet als team zoals naar het strand gaan, midgetgolfen en wandelen breng je veel tijd met elkaar door. Hierdoor gaan jongens ook veel sneller met elkaar mixen en zoeken ze sneller iemand op waar ze normaal doordeweeks niet naast zitten in de kleedkamer. Er ontstaan tijdens zo’n trip binnen de groep ook hele andere relaties”, sluit Tijhuis af.