Afgelopen zaterdag stonden de teams binnen de FC Twente/Heracles Academie na een lange tijd weer tegenover leeftijdsgenoten van andere clubs. Met oefenwedstrijden kwam ieder team vanaf Onder 13 in actie.

Alleen Onder 12 was afgelopen weekend vrij van een wedstrijd. Zo ging Onder 13 op bezoek bij De Graafschap, reisde Onder 15 af naar Amsterdam voor een oefenwedstrijd tegen Ajax, speelde Onder 18 thuis tegen de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen en trof Onder 21 De Graafschap in Doetinchem.

Mentaal goed omgesprongen met achterstand

Onder 16 zou komende zaterdag, samen met Onder 12 als enige teams binnen de FC Twente/Heracles Academie, de competitie hervatten. De ploeg van Olivier Amelink reist in verband met een afgelasting echter niet af naar Venlo. De afgelopen twee weekenden werd er wel gevoetbald. Zo speelde Onder 16 anderhalve week geleden tegen de spelers onder 17 jaar oud. “Omdat we de spelers niet mengden, hadden we het team bij elkaar waarmee we de hele week op het veld staan”, vertelt Olivier Amelink. “Zo konden we in de praktijk brengen wat we doordeweeks trainen.”

De trainer/coach bij Onder 16 van de FC Twente/Heracles Academie legt uit dat het spelen van een wedstrijd tegen elkaar beide teams positieve druk oplegt. “De spelers onder 17 jaar oud mogen de wedstrijd niet verliezen, dat is een vorm van druk waarmee ze moeten leren omgaan. Onder 16 heeft daartegenover niets te verliezen, wat een bepaalde energie losmaakt.” Die energie zag Amelink dan ook terug bij zijn ploeg. “De jongens wilden laten zien dat ze niet minder zijn en niet voor hun tegenstanders onder hoefden te doen.” De wedstrijd eindigde in een overwinning voor de spelers onder 17 jaar oud. “We hebben goed meegedaan. We speelden gedisciplineerd en hebben het ook voetballend goed gedaan. Tot de zestigste minuut hielden we goed stand, waarna we het zwaarder kregen en de ruimtes niet helemaal meer wisten te belopen en bespelen. Maar dat hadden we ook wel verwacht. Voor ons was het een interessante wedstrijd.”

Afgelopen zaterdag werd er weer geoefend tegen een andere club. In Emmen keek Onder 16 tijdens de rust tegen een 0-1 achterstand aan, welke vlak na de pauze door de thuisploeg werd verdubbeld. “Ik vond ons de eerste helft passief op het veld staan”, aldus Olivier Amelink. “Het liep niet, we waren de bal ontzettend snel kwijt.” Wat de trainer/coach positief stemde, was de reactie die zijn ploeg de tweede helft gaf. “We zijn goed mentaal goed omgesprongen met de achterstand. De energie die later in de wedstrijd werd gelegd, had ik de eerste helft gemist. Na de aansluitingstreffer (Diego van Oorschot) zag ik weer het team zoals ik dat ken. In de intensiteit en opbouw speelden we beter dan de fases daarvoor, al was het nog steeds niet sprankelend.” Doelpunten van Lucas Vennegoor of Hesselink en Tijn Tusveld bepaalden de eindstand van 2-3. “Het is een goede wetenschap dat we een wedstrijd met zijn allen om kunnen draaien.”