Zondag kwam Onder 12 in actie op een mini-toernooi in het Duitse Lengerich. Met negen tegen negen werden de Twin Games naar ‘Duits model’ uitgevochten tegen VfL Osnabrück, Hannover ’96, Borussia Dortmund en RB Leipzig. Voor de manschappen van Thomas Tijhuis vormde het toernooi een afsluiting van een week vol wedstrijden tegen internationale tegenstanders.

Een week eerder werd er op een internationaal toernooi nog tegen Nederlandse én Duitse teams gespeeld. Op het Trainingscentrum in Hengelo stonden er voor twee teams van de FC Twente/Heracles Academie Onder 12 wedstrijden op de rol tegen Ajax, PSV, FC Schalke 04, Hannover ’96, Borussia Mönchengladbach en VfL Bochum.

Eigen initiatief

De FC Twente/Heracles Academie was gastheer van het toernooi. “Het was een eigen initiatief van betrokken mensen rondom Onder 12”, vertelt trainer/coach Thomas Tijhuis. “Het toernooi kwam deels voort uit de activiteit die we in oktober al een keer hebben gehad.” Toen trof Onder 12 Ajax, Hannover ’96 en Borussia Mönchengladbach al op een mini-toernooi, op het Trainingscentrum in Hengelo. “Net als toen speelden we volgens het Duitse model, met negen tegen negen, buitenspel en op een groter veld.”

Mooie tussenstap

Daar werden wel weer enkele Nederlandse regels aan toegevoegd. Dat betekende dat er corners en vrije trappen werden genomen, maar ook dat er werd ingedribbeld in plaats van ingegooid. “In Nederland wordt er niet ingegooid omdat het langer duurt”, zegt Thomas Tijhuis. “Door in te dribbelen gaat het spel sneller en moet er sneller worden omgeschakeld, dus komen spelers meer in nieuwe situaties.” De oefenmeester ziet in het spelen met negen tegen negen een nuttige schakel richting de sprong naar Onder 13, waarin spelers te maken zullen krijgen met een volledig speelveld. “Dat zie ik als een mooie tussenstap.”

Nóg meer uitgedaagd

Gedurende het internationale toernooi was ieder team continu aan het voetballen. “Daar was iedereen erg enthousiast over”, aldus Tijhuis. “Met deze tegenstanders en andere omstandigheden worden we op alle vlakken nóg meer uitgedaagd. In het tempo van het spel en technische vaardigheden, maar ook in de fysieke weerstand. Tegenstanders hadden een aantal fysiek sterke spelers. Dat maakte het voor ons zwaar, maar extra uitdagend. Het was goed te zien dat we daar als team in mee kunnen. We speelden veel potjes waarin we er dicht tegenaan zaten of zelfs gelijkwaardig waren.”

In de organisatie van het goed bezochte toernooi roemt Thomas Tijhuis het enthousiasme in de inzet van vrijwilligers en collega’s. “Hoe dit toernooi tot stand is gekomen, laat zien dat iedereen betrokken is. Ik ben trots op de manier waarop iedereen bereid was te helpen.”

Foto’s: Justin Sangers