Onder 18 won zaterdag overtuigend van AFC. De ploeg van trainer/coach Jord Roos versloeg de leeftijdsgenoten uit Amsterdam met 5-1.

De laatste officiële wedstrijd van Onder 18 dateerde alweer van zaterdag 30 oktober, toen ADO Den Haag de tegenstander was op het Trainingscentrum in Hengelo. In verband met de interlandperiode en als gevolg van besmettingsgevallen kwam de ploeg daarna drie weken niet in actie in competitieverband.

Gretig

Onder 18 begon gretig aan de wedstrijd tegen AFC. Sander Sybrandy zou al snel het net weten te vinden, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Iets later, na 19 minuten spelen, zou de FC Twente/Heracles Academie alsnog op voorsprong komen. Via George Younan, maar ook de Amsterdamse doelman, de lat en een verdediger, werd doel getroffen. Kick Landkroon kreeg later met een snoeiharde kopbal een goede kans op de 2-0. De keeper pareerde zijn inzet echter. Sander Sybrandy verdubbelde de voorsprong uiteindelijk na 38 minuten spelen, waarop George Younan met zijn tweede treffer de ruststand van 3-0 op het scorebord zette. Zonder slag of stoot ging dit niet. De doelman keerde eerst een kopbal van Sybrandy, waarna de paal een doelpunt van Jort Ribbers zou voorkomen. Bij een derde poging trof Younan doel. Op slag van rust voorkwam de lat een hattrick van de vleugelaanvaller.

Bijzondere kwaliteiten

Waar de FC Twente/Heracles Academie de eerste helft vele kansen kreeg, zou de tweede helft rustiger verlopen. Na een uur werd de score door Yaid Marhoum uitgebreid naar 4-0. De spits maakte goed gebruik van een rommelige situatie in het strafschopgebied van AFC. Vijf minuten later deed AFC via een strafschop wat terug. Marhoum zou met zijn tweede treffer, op aangeven van doelman Sam Karssies, de eindstand van 5-1 bepalen. Een overtuigende overwinning, welke trainer/coach Jord Roos tevreden stemde. “We worden steeds beter in het samen winnen van wedstrijden”, vertelt de oefenmeester. “In het proces gaat het dan om steeds beter aanvallen, beter verdedigen en beter omschakelen.” In het aanvallen zag Roos zaterdag ook bijzondere kwaliteiten van zijn spelers. “Zoals bij het doelpunt van Sander (Sybrandy), waarbij hij de bal geweldig binnen schoot. Maar ook bij enkele goede aanvallen, zoals wanneer Tim (Geypens) mooi aan de binnenkant speelde, Sander (Sybrandy) lager positie koos, Michel (Driezen) Tim wist te vinden en George (Younan) naar binnen kon komen.”

Ongekend hoge intensiteit

Maar ook in het verdedigen zag Jord Roos sterke punten. “Irakli (Yegoian) en Gijs (Besselink) haalden een ongekend hoge intensiteit. De laatste lijn stond zaterdag erg goed. We hadden er constant druk op, waarmee we AFC geen tijd en ruimte gaven om naar ons doel te komen. Die ruimtes vonden wij wel, dat maakte ons de eerste helft dominant.” In de tweede helft werd niet dezelfde kwaliteit geleverd als in de eerste helft. Toch stemde het de trainer/coach tevreden hoe de voorsprong werd uitgebouwd en de overwinning werd behaald. “Er bleven ruimtes ontstaan bij de tegenstander, daar kunnen wij als team goed in voetballen. We moeten nog werken aan hoe we richting het doel gaan na het veroveren van de bal. In de actiestand willen we aan de bal nog wel eens de verkeerde keuzes maken. Rust en overzicht zijn dan moeilijk, daar zijn we als team hard mee bezig. Maar ik heb zaterdag vooral een team gezien dat met keihard werken en focus ontzettend goed kan zijn.”

FC Twente/Heracles Academie Onder 18-AFC Onder 18: 5-1 (3-0)

Zaterdag 27-11-2021, 15.00 uur

Trainingscentrum, Hengelo

Scoreverloop

19′ 1-0 (Younan)

38′ 2-0 (Sybrandy)

42′ 3-0 (Younan)

60′ 4-0 (Marhoum)

65′ 4-1 (pen.)

80′ 5-1 (Marhoum)

Opstelling FC Twente/Heracles Academie: Karssies, Landkroon (82′ De Wilde), Mesbahi (85′ Bultman), Driezen, Geypens (82′ Van Limbeek), Besselink, Younan, Yegoian, Marhoum, Sybrandy, Ribbers (75′ Van Gelder).