2020 was voor het algeheel Nederlandse voetbal een bewogen jaar. Een jaar van onzekerheid, continue aanpassen en denken in kansen en mogelijkheden. Maar voor de FC Twente/Heracles Academie was 2020 ook het jaar van een hernieuwde overeenkomst, bouwen aan een professionele organisatie, spelers die doorstroomden en debutanten. Manager Academie Dominique Scholten blikt terug, en ook stiekem al een beetje vooruit. “Het plan om door te groeien ligt in grote lijnen klaar.” 

Dominique Scholten, sinds 1 april 2020 in dienst als Manager Academie, wist waar hij aan begon toen hij de overstap maakte vanuit de NEC Academie. “Ik zag het als een project met enorme potentie. Een project waarbij ik mezelf ook kan door ontwikkelen. Dat maakt me nog steeds erg enthousiast. De uitbraak van het virus maakt het lastiger, maar we willen nadenken over dingen die wel kunnen. Dat vraagt een bepaald gedrag. Dan blijven de mensen over die er echt voor willen gaan.” 

27 mei 2020 

Met de aanstellingen van Mark Looms (trainer/coach Onder 15) en Kevin Swarthoff (keeperstrainer onderbouw) is de beoogde trainersstaf compleet. 

Diepe wortels in de regio 

FC Twente en Heracles Almelo geven sinds de start van het huidige voetbalseizoen op gelijkwaardige basis invulling aan de jeugdopleiding. “We zijn in april al gestart met de koers die we willen varen”, vertelt Dominique Scholten. “Waarom bestaan we? Wie willen we zijn? Wat is onze filosofie? Dat was een hele belangrijke en grote stap, die hebben we met beide clubs genomen. We gingen iedere week om tafel, zowel fysiek als online.”

Het doel van de FC Twente/Heracles Academie is het gezamenlijk opleiden van regionaal voetbaltalent. “We willen diepe wortels in de regio hebben”, zegt Dominique Scholten. “Voor ik hier aan de slag ging ben ik eens gaan rondvragen. Over de Academie, de clubs en de regio. Ik hoorde van iedereen dat mensen hier trouw zijn aan hun club, dat ze betrokken zijn. Welke van de twee clubs, dat maakt dan niet uit. Iedereen heeft er gevoel bij. Dat maakt de regio enorm interessant.”

Juni 2020

De eerste spelers mogen meetrainen bij Heracles Almelo. Luca Everink, Rohat Agca, Jayden Oosterwolde, Mees Hilgers en Thijs van Leeuwen staan met het eerste elftal van de club uit Almelo op het veld. 

Juli 2020 

Dezelfde spelers staan in juli ook bij FC Twente op het trainingsveld. Ook Daan Rots en Giorvarny Sluiter trainen een periode mee.

20 juli 2020 

Jayden Oosterwolde tekent zijn eerste contract bij FC Twente. 

1 september 2020

Rohat Agca tekent zijn eerste contract bij Heracles Almelo. 

Iddo Roscher treedt in de functie van Hoofd ontwikkeling en prestatie. 

“Met Iddo zijn aanstelling hebben we een enorm veel ervaring en kwaliteit in huis gehaald, dit was een belangrijke move”, vertelt Dominique Scholten. “Hij is altijd bezig met de ontwikkeling onze spelers, trainers en staf, vanuit de filosofie.

Daarnaast kreeg de organisatie in 2020 steeds verder vorm. Afgelopen jaar zijn er een Coördinator video en data (Lorenzo Muller), een Coördinator medisch (Lianne Harmsen) en een Coördinator studie (Daan Jalving) aangesteld. Laatstgenoemde is een belangrijke spil in het centraal stellen van de persoon. Olivier Amelink kwam fulltime in dienst en is naast trainer/coach van de O14 ook voetbal coördinator O12 t/m O14. Jefrrey de Visscher werd voetbal coördinator O15 t/m O18 naast zijn trainer/coach rol bij de O18.

De organisatie wordt stapsgewijs steeds sterker, daar willen we aankomend jaar graag mee doorgaan. Per 1 februari zal Renske Hengeveld de Academie nog komen versterken als Coördinator Algemene zaken. Na enkele jaren voor Meetings & Events te hebben gewerkt bij FC Twente maakt ze de overstap naar de FC Twente/Heracles Academie.

Ook op het gebied van communicatie hopen we nog een slag te slaan, zowel intern als extern. De eerste contouren zijn zichtbaar, via bijvoorbeeld de website en social media. Dat zetten we de komende jaren graag door.” 

12 september 2020 

Jayden Oosterwolde maakt in het eredivisieduel tegen Fortuna Sittard zijn officiële debuut voor FC Twente. Hij is daarbij de aangever op de 1-0. Oosterwolde zou de gehele eerste seizoenshelft basisspeler blijven in de ploeg van Ron Jans. 

Op 12 september maakt ook Thijs van Leeuwen zijn officiële debuut voor FC Twente, in het eredivisieduel tegen Fortuna Sittard. 

13 september 2020 

Rohat Agca maakt in het eredivisieduel tegen ADO Den Haag zijn officiële debuut voor Heracles Almelo. 

16 oktober 2020 

Thijs van Leeuwen, Mees Hilgers en Casper Staring tekenen hun eerste contract bij FC Twente.

17 oktober 2020

Jayden Oosterwolde maakt in de uitwedstrijd tegen Willem II zijn eerste officiële doelpunt voor FC Twente.

27 oktober 2020 

Casper Staring maakt in het bekerduel tegen De Graafschap zijn officiële debuut voor FC Twente. Hij tekent daarbij direct voor zijn eerste treffer. 

7 november 2020 

Thijs van Leeuwen maakt zijn eerste officiële doelpunt voor FC Twente, in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. 

5 december 2020 

Mees Hilgers maakt in de uitwedstrijd tegen Ajax zijn officiële debuut voor FC Twente. 

Krachtig verhaal

“Bij beide clubs krijgen spelers echt de kans om zich te laten zien”, zegt Dominique Scholten. “We hebben dan ook een gezamenlijke denkwijze. We willen dit allemaal zo graag, daar hoort bij dat we spelers kansen geven. Dit is een verhaal van ons allemaal, dat maakt het krachtig. Dat zal ook absoluut blijven, de clubs weten waarvoor ze het doen. Wat ik merk is dat beide clubs ook in de jeugd geloven. Er wordt graag gezien dat er jongens uit de regio in de eerste elftallen spelen.” 

Inmiddels zijn er al veel spelers doorgestroomd naar die eerste elftallen. “Dat zien we graag”, zegt Dominique Scholten. “Het is belangrijk hoe de clubs en eerste elftallen daarin staan, dat heeft me positief verrast. Veel jongens hebben hun debuut al gemaakt. De groep jongens die nu doorgebroken is, is een unieke groep die al gestart is in 2011. We zullen de komende jaren heel hard moeten werken om jaarlijks jongens te laten doorstromen.” 

De toekomst 

Met een knipoog, maar uiterst serieus, kijkt Scholten naar de toekomst. “Waar willen we over drie tot vijf jaar staan?” Samen met de FC Twente/Heracles Academie droomt hij van een continue doorstroom van jeugdspelers naar de eerste elftallen. “Het zou mooi zijn wanneer ook een staflid die stap zou kunnen maken. Ook hopen we dan nauw verbonden te zijn met de amateurclubs en het bedrijfsleven in de regio. We gaan in 2021 de amateurclubs al meer opzoeken. We hebben de potentie om richting de subtop van Nederland te kunnen gaan, misschien zelfs wel meer. Dat zal afhangen van de doorstroom van spelers, het aantal jeugdinternationals, de beschikbare middelen en het aantal mensen en specialisten dat bij de Academie in dienst is. Zolang we maar bezig blijven en verder kijken, met respect voor wat wel en wat niet kan. Hoe groeien we de komende jaren door? Het plan ligt er op grote lijnen, en dat geeft mij ongelooflijk veel energie.” 

Om een bijzonder jaar af te sluiten, sprak Jayden Oosterwolde de talenten van de FC Twente/Heracles Academie moed in.